top of page

Acerca de

DSC_0706.JPEG

Beszámoló a projektről

Beszámoló a felvidéki utazásról

Az első napon először Komárnoban álltunk meg, ahol megtekintettük az Európa udvart. Ezután továbbutaztunk Dunatőkésre, ahol a Czajlik rachnon ebédeltünk, ezt követően megtekintettük a vízimalmot, majd elfoglaltuk szállásunkat Deákiban.

 

Második napon Pozsonyba kirándultunk, ahol hivatásos idegenvezető segítségével ismerkedtünk a város nevezetességeivel

(vár, óváros, Nemzeti Színház). A Dévényi vár megtekintése következett, majd az esti órákban a deáki termálfürdőben pihentük ki az aznapi utazás fáradalmait.

 

A harmadik napon Nyitrára látogattunk, felkerestük a Ciril és Metod (püspöki hivatal) Múzeumát, Nyitrai várat és a Szent Emmerám Székesegyházat, jártunk a harangtorony tetején. Megnéztük a zsinagóga épületét, majd felkapaszkodtunk a zobordarázsi hegyre, melynek tetején megcsodáltuk a Szent György kápolnát.

 

A negyedik napon Dunaszerdahelyt kerestük fel, ahol egy délelőttöt töltöttünk el a Magyar Tanítási Nyelvű Gimnáziumban, a vendéglátónknál, Itt néptánc és népdal bemutatóval vártak minket a helyi népviseletbe öltözött tanulók. Eszmecserét folytattunk az iskola igazgatójával és néhány kollégájával, valamint fogadott bennünket Dunaszerdahely alpolgármestere A. Szabó László is. Délután ellátogattunk a csallóközi múzeumba, felkerestük a Szent György templomot, valamint a Vámbéry Ármin emlékművet.

 

Hazautazás napján ellátogattunk a deáki Szűz Mária Mennybemenetele Templomba, ahol a helyi vezetőnk lelkesen ismertette a hely történelmi jelentőségét. Megtekintettük a Halotti Beszéd egyik lapját, melyet ebben a templom - kolostorban használtak a bencés apátok. Hazaúton rövid megállót ettünk Győrben, ahol egy séta keretében megcsodáltuk a város központját.

Felvidéki diákok magyarországi kirándulásának rövid krónikája

Az első napon úton Fonyódra, egy hosszabb pihenőt tett partneriskolánk csapata Székesfehérváron, ahol a városközpontban található nevezetességekkel ismerkedtek. Délutáni órákban megérkeztek Fonyódra, ahol megcsodáltak az őszi Balatont. Este elfoglalták a Balatonbogláron található szállásukat.

A második napon a programba bevont tanulóink által elkészített "Fonyód Rally" feladatlap segítségével helyi diákokkal közösen kisebb csoportokban fedezték fel Fonyód nevezetességeit. Ebéd után a Balatonboglári Kalandparkban töltöttek el néhány felejthetetlen órát.

 

Harmadik napon buzsáki tájházban tettek látogatást, ahol a térség népművészeti értékeivel ismerkedtek és meghallgattak egy ezzel kapcsolatos előadást is. Kipróbálhatták magukat a fafaragásban és a hímzésben. Ezt követően ellátogattak vendégeink a megyeszékhelyre Kaposvárra is, ahol a városnézést követően egy mozifilmet néztek meg a tanulók. Délután szakmai műhely munkán vettek részt a gimnáziumunkban, amelyet egykori tanárunk Tengerdi Győző néprajzkutató, ének-zene szakos nyugdíjas kollégánk vezetett. A jó hangulatú műhely munkát közös éneklés és néptánc követett.

A negyedik napon diákjainkkal közösen egy vidám délelőttöt töltöttek el a gyerekek a hagyományos diákigazgató választáson, majd részt vettek az igazgatóválasztásban is. Délután Keszthelyre látogattok, ahol a városnézés keretében megtekintették a Festetics-kastélyt és annak múzeumait, valamint sétát tettek a kastély gyönyörű kertjében.

 

Az utolsó nap reggelit követően hazaindultak vendégeink.

A pályázatot összefoglaló leporelló látványterve

Beszámoló a délvidéki utazásról

Határtalanul program úticélja Szerbia volt. Ellátogatottunk Zimonyba a Hunyadi toronyhoz, majd Nándorfehérváron a Kalamegdán erődöt tekintettük meg. Következő nap a Galambóci vízi várhoz utaztunk és a Duna mentén a Vaskapu-szorosba kirándultunk.

A reggelit elfogyasztva a délvidéki homokdűnékhez utazunk. Délután pedig Óbecsén a Than Emlékházat és az Eiffel zsilipet látogattuk meg. Vacsorával vártak minket Tóthfaluban. Utolsó nap Zentán a Bólyai Gimnáziumban megkóstolhattuk a helyi különlegességeket. 

bottom of page